Lauantaina 11.9.2021 klo 12:53 Suomen aikaa laukaistun kansainvälisen HEMERA-stratosfääripallon lento sujui menestyksekkäästi. Pallon reitti kulki Esrangen avaruustutkimuskeskuksesta Kiirunasta Suomeen Kolarin, Rovaniemen ja Ranuan kautta Posiolle. Pallo oli kooltaan yli 100 metriä, kävi korkeimmillaan 33,1 km korkeudessa ja kuljetti lähes kaksi tonnia massaa.
Eri maiden tutkimusryhmien omat hyötykuormat eli erilaiset mittausinstrumentit olivat kiinnitettyinä pallon alapuolella sijaitsevaan kuutiomaiseen alumiinikehikkoon eli gondoliin, jonka koko oli 2,5 kuutiometriä. Gondoli oli päällystetty lämpötilavaihteluja tasapainottavalla kanvaasilla. Lisäksi eri instrumenteilla oli omat lämpöeristyksensä, koska stratosfäärissä lämpötila laskee jopa –60 celsiusasteeseen. Sodankylän Geofysiikan Observatoriolla oli lennolla mukana kosmista säteilyä mittaava instrumentti SGO:n laboratoriossa suunnitellussa ja rakennetussa lämpöeristyslaatikossa, sekä kaksi lämpötilasensoria laatikon ulko- ja sisäpuolella.
Lennon lopuksi gondoli ja pallo irrotettiin toisistaan, jonka jälkeen gondoli laskeutui hallitusti laskuvarjolla asumattomalle alueelle Posiolla. Gondoli ja pallo noudettiin helikopterilla, jolla ne kuljetettiin tien varteen ja lopulta rekalla takaisin Kiirunaan Esrangen avaruuskeskukseen. Yli päivän kestäneen kuljetuksen jälkeen gondolista purettiin hyötykuormat maanantaina 13.9.
SGO:n tutkimustiimi ensin irrotti gondolissa sijainneen oman lämpötilasensorinsa, jonka jälkeen oli vuorossa itse tutkimusaineistoa tuottaneen säteilyilmaisimen hellävarainen irrotus. Mittauskampanjan jännittävimmät hetket koettiin, kun varmistettiin kaikkien SGO:n laitteiden toimineen erinomaisesti ja moitteettomasti. Tiimi valmistautuu nyt kotiinpaluuseen, jonka alkavat työt itse mittausaineiston tutkimiseksi.
Teksti: Esa Turunen, Sodankylä.
Lue lisää:
- YLE Uutiset: "Jättimäinen tutkimuspallo nousi Kiirunasta 35 kilometrin korkeuteen ja laskeutuu Suomen Lappiin – tutkimuksessa saadaan lisätietoa ilmastonmuutoksesta ja säteilystä"
- YLE Uutiset: "Katso, kuinka jättimäinen pallo nousi korkeuksiin – harvinainen tutkimuslento Ruotsista stratosfääriin ja Suomen Lappiin onnistui"
No comments:
Post a Comment