Saturday 19 December 2015

Geminidien tähdenlentoparvi ja 6.12. tulipallo SGO:n tulipallokamerassa

Tänä vuonna säät suosi viime vuotta paremmin Geminidien tähdenlentoparven havainnointia Lapissa. Ainoastaan tiistaiaamuyön 15.12. tähdenlennot jäi pilvisen taivaan taakse. Tulipallokameran automaattinen eventtien tunnistusohjelma poimi 12.-16.12. välisenä aikana yhteensä 75 eventtiä. Näistä 12.-13.12. välisenä yönä tallentui 24 eventtiä ja 13.-14.12. yönä  35 eventtiä, kun tyypillisesti kamera tallentaa 3-5 eventtiä yötä kohti, johon mahtuu myös satelliitteja ja kirkkaita revontulia.

Pimeän ajan (15UT-06UT) tunnittaisten maksimipikseliarvokuvien summa SGO:n tulipallokamerasta 12.-16.12. 2015 väliseltä ajalta. Kuvassa erottuu myös 14.12. illan kirkkaimmat revontulet. SGO:n tulipallokamera on WATEC 902H3 (1/3")
 varustettuna 2.8mm laajakulmalinssillä antaa
 noin 65° kuva-alan taivaalta.


SGO:n tulipallokamera toimii revontulikameran rinnalla. Kameralla on tarkoitus tukea SGO:n muita havaintoja ja aineisto on yhteistyökumppaneiden käytettävissä. Samalla kamera täydentää Lapin muuten harvaa automaattista havaintoverkkoa. Etenkin ennen URSA:n Taivaanvahti-järjestelmää SGO sai runsaasti havaintosoittoja kansalaisilta. Tällä hetkellä SGO käyttää Eric Stamplesin (Uppsalan yliopisto) kehittämää ohjelmistoa Ruotsin tulipallokameraverkolle, jota myös SGO:n yhteistyökumppani IRF Kiirunassa käyttää. Kyseinen ohjelmisto tallentaa vain tunnistetut eventit.

Tulipallokameran monitoroima taivas merkittynä punaisella 
laatikolla UCL:n revontulikamerakuvaan. Tällä hetkellä kamera on suunnattu
lähes zeniittiä kohti.
Useimmat URSA:n Taivaanvahti-järjestelmään raportoidut tulipallot jäävät SGO:n kameran kuva-alan ulkopuolelle. Laajakulmalinssin vaihto kalansilmälinssiin auttaisi asiaan ja on suunnitelmissa. 

6.12. 2015 SGO:n tulipallokamera kuitenkin tallensi osittain Pohjois-Suomen taivaalla havaitun kirkkaan tulipallon, josta tehtiin myös äänihavainnot Kittilässä ja Sodankylässä. Kyseinen tulipallo tallentui 4 sekunnin ajan SGO:n kameraan.


No comments:

Post a Comment