Pages

Tuesday, 23 June 2015

EISCAT_3D -Tutkahanke Etenee

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt ehdollisen 12,8 miljoonan euron rahoituksen kansainvälisen tieteellisen EISCAT_3D -tutkajärjestelmän rakentamiselle Norjaan (Skibotn), Ruotsiin (Bergfors) ja Suomeen (Karesuvanto). Suomessa hanketta koordinoi Oulun yliopisto.  Akatemian rahoituspäätöksestä 1,8 miljoonaa euroa on suunnattu Suomeen rakennettavan tutka-aseman perusinfrastruktuuriin.

EISCAT_3D -suurtehotutka tulee mittaamaan Maan lähiavaruutta ja sen kytkeytymistä ilmakehään arktisella alueella seuraavien 30 vuoden ajan.

Kansainvälisen hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 74,4 miljoonaa euroa. Akatemian rahoituspäätös on ehdollinen ja edellyttää, että hanke toteutuu kansainvälisen suunnitelman mukaisesti. Kansainvälisestä tarvittavasta rahoituksesta on saatu Ruotsin, Suomen ja Norjan rahoitusvaraukset sekä Euroopan komission projektirahoitus. Tarvittavasta rahoituksesta on nyt koossa 75 prosenttia.

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, dosentti Esa Turunen arvioi uuden tutkajärjestelmän olevan toteutuessaan merkittävä edistysaskel suomalaiselle lähiavaruutta ja ilmastoa koskevalle tieteelliselle tutkimukselle.

Havainnekuva rakennettavasta EISCAT_3D -asemasta (National Institute of Polar Research, Tokio)
"EISCAT_3D on sekä tehokkaampi että herkempi ja mittaa alempana kuin nykyiset tutkat. Se kykenee mittaamaan ylimääräistä ionisaatiota ja ilmakehän tuulia 50-80 kilometrin korkeusalueella jatkuvasti. EISCAT_3D:n avulla voimme ymmärtää paremmin avaruussään vaihtelun vaikutuksia yläilmakehään arktisella alueella ja avaruussään mahdollista kytkeytymistä ilmastoon", Turunen sanoo.

EISCAT_3D -tutkaa tullaan käyttämään ilmakehän ja lähiavaruuden tutkimukseen revontulialueella. Tutkalla saadaan ainutlaatuista tietoa yläilmakehästä korkeilla leveysasteilla ja napa-alueilla, missä sekä Auringon aktiivisuuden että alemman ilmakehän vaikutukset ovat suuria. Kolmen maan alueelle hajautettu, vaiheistettuihin ryhmäantennikenttiin ja ohjelmistoradioteknologiaan perustuva laitteisto toimii 3-ulotteisesti kuvantavana tutkana. Se mahdollistaa yläilmakehän jatkuvan seurannan arktisella alueella. Tutkimuksen keskeisiä aiheita ovat ilmakehäfysiikka mukaan lukien globaalimuutos, avaruus- ja plasmafysiikka sekä meteoroiditutkimus. Lisäksi tutkaa voidaan käyttää avaruusromun kartoitukseen sekä uusien teknologioiden kehittämisen.

EISCAT_3D -hanketta koordinoi tieteellinen EISCAT-järjestö, jonka jäsenmaita ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Iso-Britannia, Japani ja Kiina. Liitännäisjäseniä ovat Venäjä, Ranska ja Ukraina.

EISCAT_3D -hankkeessa ovat Suomesta mukana Oulun yliopiston lisäksi Ilmatieteen laitos, Tieteen tietotekniikan keskus CSC, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Maanmittauslaitos. Tutkimusyhteistyökumppaneita löytyy paitsi Euroopasta, myös Aasiasta, erityisesti Japanista, sekä USA:sta.

Teksti: Viestintäpalvelut/SGO; kuva: NIPR, Tokio.

Linkit:

  • Oulun yliopiston tiedote, "EISCAT_3D -Tutkahanke Etenee"
  • Kaleva, "Tut­ka­hank­keel­le myönnettiin miljoonia – 'Merkittävä askel suomalaiselle ava­ruus­tut­ki­muk­sel­le'"





No comments:

Post a Comment