Friday 8 September 2017

Revontulet 7.-8.9.2017 - Auroras 7.-8.9.2017

Auringossa 6.9. tapahtuneen roihupurkauksen (X9.3) yhteydessä tapahtui myös koronan massapurkaus (CME), joka saavutti Maan viime yönä ennen klo 02 aloittaen poikkeuksellisen voimakkaan geomagneettisen myrskyn. SGO:n magneettikentän rekisteröinneissä havaittiin hyvin nopeita muutoksia. Deklinaatiossa havaittiin noin 10 asteen poikkeaminen normaalista noin 12 asteesta. Kyseinen geomagneettinen myrsky saavutti aamu yöllä tason G4. Tarkemmin tästä Ilmatieteen laitoksen sivuilla:

http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/411041112

Alkuillasta 7.9. pohjoisessa oli varsin rauhallisesti käyttäytynyttä revontulta ja itään vaeltavia Omega-muotoja, kunnes CME saapui. Ikävä kyllä, pian tämän jälkeen heti klo 02 jälkeen pilviverho saavutti myös SGO:n revontulikameran, mutta tätä ennen jo taivas ehti olla hetken aikaa täysin tulessa. 


Video on tehty SGO:n kuvavahvistimella varustettu koko taivasta kuvaavan revontulikameran kuvakomposioista joka minuutille. Kuviin on yhdistetty kolmella eri suotimella peräkkäin otetut kuvat (ks. Calibration of the All-Sky Cameras ).

Avaruussää jatkuu lähipäivät häiriöisenä ja Lapin taivaalla revontulia on tulevinakin öinä, tosin etelästä saapuva matalapaine on tuomassa pilviä ja sateita viikonlopulla.

Sodankylässä SGO:n oman revontuli- ja meteorikameriden rinnalla on jo toiminnassa on University College Londonin  Fabry-Perot interferometri, jonka yhteydessä on kalansilmä värikamera ja pilvisyyssensori sekä japanilaisten (ISEE, University of Nagoya) suurnopeuskamera sekä japanilaisen National Institute of Polar Researchin (NIPR) kamerat.

Muut AurorasNow!-palvelun Lapin revontulikamerat käynnistetään lähiaikoina.

SGO:n revontulikameran alkusyksyn revontulia voi tarkastella SGO:n data-arkistosta, jonne jokaisesta havaintoyöstä on tuotettu videot vuodesta 2000 lähtien.



No comments:

Post a Comment